Indien de cliënt wordt opgenomen wordt samen gekeken met de cliënt en de naasten welke zorg iemand nodig heeft.

Hierbij wordt er eerst een hetero-anamnese gesprek afgenomen. De anamnese zou afgenomen worden door een verpleegkundige. Hieruit worden de behoeften, wensen voor de zorg doorgenomen en de administratieve gegevens behandeld. Ook zal er worden gekeken welke risicofactoren iemand heeft. Al deze informatie wordt vastgesteld in een document door een verpleegkundige, daarnaast wordt er gekeken welke bijdrage de familie en/of naasten kan geven binnen de zorg en activiteiten rondom de cliënt, om zo een goede samenwerking te hebben en zorg op maat te geven. 

Alle informatie wordt beschreven binnen een zorg leefplan, dit wordt samen met de cliënt en naasten besproken en ondertekend. Het zorg leefplan wordt binnen 6 weken opgesteld na opname. Het plan wordt meerdere malen geëvalueerd. Zie meer....

Om de privacy te waarborgen houdt men zich als professional tijdens de opname aan de Algemene verordening gegevensbescherming die in Nederland is vastgesteld in de wet. Hierdoor zullen er geen patiënten gegevens op straat komen te liggen en zal er betrouwbaar gewerkt worden. 

Tijdens het proces wordt er verwacht van de familie en/of naasten om bij te wonen bij het zorgproces. Hierbij wordt gekeken welke takende mantelzorger kan uitvoeren, hierbij kan gedacht worden aan een gezellige activiteiten en vrijwilligerswerk die bijdraagt aan de kwaliteit van leven bij de patiënt. 

Om zo dicht mogelijk bij de cliënt te staan is de samenwerking van groot belang zowel tussen de professionals  en de familie en/of naasten, maar ook tussen verschillende soorten disciplines. Om zo dicht mogelijk bij de cliënt te blijven wordt dit gedaan middels een Multidisciplinair overleg. Dit overleg wordt 1x per halfjaar uitgevoerd. Hierbij komen verschillende disciplines bij elkaar en evalueren de gezondheidstoestand van de cliënt met elkaar. Hierbij wordt gekeken welke zorg iemand nog nodig heeft en hoe de kwaliteit van leven te verbeteren.

Wat is een zorg-leefplan (ZLP) ?

Een zorg-leefplan (ZLP) is een hulpmiddel voor aantoonbaar te realiseren van de norm verantwoordelijke zorg. Het uitgangspunt is om aan de levensvervulling van de cliënt te voldoen. Het doel hierbij is het bijdragen aan de kwaliteit van leven van de cliënt.  Onder verantwoordelijke zorg valt;

  • Aandacht en zorgzaamheid voor de patiënt op alle levensmodellen. 

    • Lichamelijk welbevinden

    • Woon-leefomstandigheden

    • Participatie

    • Mentaal welbevinden.

  • Het kunnen signaleren van gezondheidsrisico’s en daarna te handelen als professional.

Het zorg leefplan wordt opgesteld door een verpleegkundige. Door gebruik te maken van een zorg leefplan kan er systematisch en doelgericht gewerkt worden door de professional.

Het zorg leefplan kan worden toegepast als:

  • Als werkdocument, zorginhoudelijk persoonlijk document;

  • De agenda van de cliënt;

  • Communicatie met de cliënt, familie en/of naasten.

Binnen 6 weken moet het zorg leefplan af zijn. Deze moet ondertekend worden door de cliënt, eerste contactpersoon en/of wettelijk vertegenwoordiger. Indien er in die 6 weken aanpassingen zijn geweest wordt dit aangepast binnen het zorg leefplan. Wanneer er een aanpassing komt in het zorg leefplan moet dit besproken worden met de cliënt. 

Wat kun je als familie en/of naasten doen tijdens een opname?

  • Als familie en/of naasten kan je op bezoek gaan ook al vergeet de cliënt dit snel. Het draagt bij aan zijn persoonlijkheid, omdat hij vertrouwd wordt aangesproken. Bij het bezoek hoeft er niet perse een gesprek gaande te zijn er kunnen ook activiteiten ondernomen worden, zoals wandelen. 

    Indien de cliënt vrijwillig of met een BOPZ is opgenomen, kan de familie en/of naasten de cliënt gerust meenemen voor een uitje of een weekendje thuis. Het verpleeghuis is verantwoordelijk voor de cliënt dus doe alles in overleg met de verantwoordelijk persoon.

    Wanneer je naaste gedwongen is opgenomen, mag je haar niet meenemen. Daar is toestemming voor nodig van de directie.

  • Daarnaast kan de eerste contactpersoon het zorg leefplan inzien en hierbij aantekeningen inschrijven.

  • Ook kan de familie en/of naasten een levensboek maken, waarbij alle belangrijke aspecten van het leven kort worden beschreven met foto's.

Verschillende disciplines tijdens de opname

Tijdens de opname zijn er verschillende soorten disciplines aanwezig bij de zorg die gegeven wordt aan de cliënt. 

Hieronder wordt benoemd welke disciplines er onder andere bijdragen aan de continuïteit van zorg en kwaliteit van leven van de cliënt. tijdens een opname. 

Case manager: Een Casemanager wordt ingezet bij het kluwenmodel. Dit model wordt ingezet wanneer de cliënt steeds meer of steeds zwaardere zorg nodig heeft en steeds minder in staat is zelf de regie te houden. De casemanager zorgt dat binnen de keten een goede coördinatie is van verschillende soorten disciplines. Een case-manager bekijkt welke mogelijkheden er zijn in de functionele beperkingen en welke rol de mantelzorger en/of naasten kan hebben binnen het zorgproces tijdens een opname. Hierbij wordt ook gekeken welke maatschappelijke begeleiding de mantelzorger moet krijgen om niet overbelast te raken.

Ouderen geneeskunde: De ouderen geneeskunde heeft veel verstand van alle ouderen ziekten , zoals cliënten met dementie, een delier of een depressie. Hierbij richt de ouderen geneeskunde zich op het herstellen of het behouden van hun dagelijks functioneren. Hierbij maakt hij diagnoses en behandelingen voor ziekten en kijkt naar de cliënt en diens omgeving.

Verpleegkundige en/of verzorgende: Deze groep nemen en voeren de zorgverlening uit en zijn 24/7 op de afdeling, daarnaast begeleiden en ondersteunen zij de cliënten met hun alledaagse bezigheden. 

Mantelzorger: De familie en/of naasten van de patiënt kunnen de cliënt ondersteunen bij de opname. 

Diëtist: is deskundig in de voeding en gezondheid. Een diëtist wordt ingezet indien er problemen zijn met de voedingspatronen van de cliënt ook kan het mogelijk zijn voor af te vallen, vaak zie je bij ouderen mensen dat ze vooral extra voeding tot zich moeten nemen, bv. energie verrijkte voeding of eiwit verrijkte voeding. De diëtist kijkt dan mee welke voeding het beste past bij de gezondheidstoestand van de cliënt.

Fysiotherapeut: houdt zich vooral bezig met het bewegingsapparaat binnen in het lichaam van de cliënt. Indien er problemen hieraan zijn kan er gekozen worden om de spieren en gewrichten te trainen middels fysiotherapie. 

Geestelijke verzorger: biedt zorg en hulp op het gebied van zinsbeleving en zingeving voor patiënten in uiteenlopende situaties. Daarnaast kan men spreken over de levensbeschouwing.

Maatschappelijke verzorger:  Indien er last is van overbelasting van de mantelzorger kan er gedacht worden aan een maatschappelijke verzorger. Die kijkt samen met jou welke mogelijkheden er zijn voor jou als mantelzorger.