Wetten als professional

Wet Big

De Wet individuele gezondheidszorg, afgekort de Wet BIG is er voor te zorgen dat de kwaliteit van de gezondheidszorg hoog is en blijft.  Daarnaast zorgt de wet BIG voor bescherming van patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners.
De zorgverlener wordt in een bepaald BIG-register gezet met daarbij het beroep en specialisme. Deze gegevens staan openbaar zodat men de beroepsbeoefenaar in het register kunnen vinden.

Voorbehouden en risicovolle handelingen 

In artikel 36 van de Wet BIG wordt een opsomming gegeven van de dertien categorieën voorbehouden handelingen. Deze handelingen mogen alleen worden geïndiceerd en uitgevoerd worden door de in de wet BIG aangewezen beroepsoefenaren. 

Risicovolle handelingen
Naast de voorbehouden handelingen volgens de wet BIG kunnen instellingen ook bepaalde handelingen als risicovol aanmerken. Dit zijn veelal handelingen die bij onbekwaam en onzorgvuldig handelen vrijwel zeker tot gezondheidsschade zullen leiden.

Voor het uitvoeren van risicovolle handelingen is net als bij voorbehouden handelingen scholing en een bekwaamheid verklaring verplicht.

https://wetten.overheid.nl/BWBR0006251/2019-04-02 

Wet WGBO

De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst ook wel de (WGBO) ligt aan de basis van alle zorgverlening. In de WGBO staan de rechten en plichten van cliënten die zorg krijgen. 
De WGBO gaat over de relatie tussen de patiënt en zorgverlener. Hierbij is het begrip informed consent erg belangrijk. Hiermee wordt bedoelt dat zorgverleners alleen handelen als zij toestemming hebben van de patiënt en dat de patiënt begrijpt waarvoor hij toestemming geeft.

Voor welke zorg geldt de WGBO.

Onder de WGBO geldt de behandelingen en medische zorg en alle zorg die daar om heen samenhangt. Zorg die wordt gegeven binnen een verpleeghuis, GGZ- instelling of gehandicaptenzorg valt hier ook onder.

Vanaf welk moment is er een behandelingsovereenkomst?

De WGBO geldt wanneer er een behandelingsovereenkomst is tussen een zorgverlener en een patiënt. Een regel is dat de behandelingsovereenkomst tot stand komt zodra er een intake is geweest en er een zorgleefplan wordt opgesteld. Ook als de cliënt op een wachtlijst komt te staan.

Wat staat er beschreven binnen deze wet?

In de WGBO staat vermeld dat de patiënt de plicht heeft om de zorgverlener goed, eerlijk en volledig op de hoogte te stellen van de problemen die de patiënt heeft. 

De patiënt heeft daarnaast recht op informatie van de zorgverlener wat verplicht is als zorgverlener te geven in begrijpelijke taal over de ziekte, de behandeling, de gevolgen en risico's van de behandeling en over eventuele alternatieven. 

Hierbij moet de zorgverlener een medisch dossier bij houden over de behandeling en de gezondheidstoestand van de patiënt.

Ook heeft de patiënt recht op om geen informatie te willen, tenzij dit een ernstig nadeel voor hemzelf of anderen oplevert.

Daarnaast vindt de WGBO dat het belangrijk om goed mee te denken over de behandelingen en de patiënt mee te laten beslissen over de behandeling. Het WGBO schrijft hierin dat de patiënt samen beslist met de zorgverlener wat er gaat gebeuren.

Ook heeft de patiënt recht op bescherming van zijn privacy. Alles wordt vertrouwelijk behandeld, de zorgverlener mag geen enkele informatie aan derden verstrekken, inclusief directe familie, tenzij de patiënt hier uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven. Het beroepsgeheim is in het recht van de patiënt op geheimhouding van zijn persoonlijke gegevens. Ook na de dood hebben derden geen recht op inzage in het dossier, tenzij zorgverlener zeker weet dat de patiënt hier geen bezwaar tegen had.

Voor ieder onderzoek en voor iedere behandeling is toestemming nodig van de patiënt, 'informed consent'. Hierbij beslist de patiënt of hij wel of niet behandeld wordt.

Beroepscode V&VN

  • Uitgangspunten met betrekking tot de beroepsbeoefening
    • Als beroepsbeoefenaar neemt de verpleegkundige/verzorgende de verantwoordelijkheid voor de zorg die verleent moet worden. Ook wordt er verwacht van de beroepsbeoefenaar om te ondersteunen aan de kwaliteit van de zorg en de ontwikkeling van het beroep. Middels kennis en vaardigheden op peil te houden en wordt er alleen gehandeld binnen de grenzen van deskundigheid. Daarnaast wordt er gezorgd voor een veilige zorgverlening waarbij er een verantwoorde omgang bijdraagt bij de omgang van de beschikbare middelen.
  • De verpleegkundige in relatie tot de zorgvrager

    • Als verpleegkundige heeft iedereen recht op zorg, hierbij staan de belangen van cliënt centraal en wordt er zoveel mogelijk afgestemd op de behoeften van de cliënt. Hierbij wordt respect getoond naar de cliënt en naasten. Ook wordt de benodigde informatie verstrekt aan de cliënt en verleent de verpleegkundige alleen zorg onder toestemming van de cliënt. Daarnaast wordt er zorgvuldig omgegaan met de vertrouwelijk informatie en wordt de privacy van de cliënt beschermd

  • De verpleegkundige/ verzorgende in relatie tot andere zorgverleners

    • Als verpleegkundige wordt er samen gewerkt met andere zorgverleners en wordt er ook respect getoond voor de deskundigheid, ervaring en bijdrage van hun om de benodigde zorg te geven die de cliënt nodig heeft.  Ook wordt er gelet op de kwaliteit van zorgverlening, hierbij wordt er professionele grenzen in acht genomen. 

  • De verpleegkundige/ verzorgende in relatie tot de samenleving

    •  Als verpleegkundige wordt er bij gedragen binnen de zorg aan bevordering van de gezondheid, hierbij wordt er mee gewerkt aan wetenschappelijk onderzoek voor verbetering van zowel de maatschappelijke gezondheid als de individuele zorg. Daarnaast wordt er rekening gehouden tijdens de zorg met bescherming van het milieu.

Competenties als verpleegkundige

De competenties die een verpleegkundige moet hebben volgens het nieuwe model 2020 zijn;

  • Zorgverlener: Deze competentie is gericht op het versterken van het zelfmanagament van mensen, het verplegen hierin is het vaststellen van de behoefte van zorg dit wordt gedaan middels klinisch redeneren. Dit is een continu proces van gegevensverzameling en analyse gericht op zorgvraag van de patiënt.
  • Communicator: Tijdens de communicatie wordt er rekening gehouden met persoonlijke factoren van de patiënt en naasten, zoals leeftijd, culturele achtergrond, taal, begrip niveau, emoties, copingstijl en draagkracht.
  • Samenwerkingspartner: Er wordt op een gelijkwaardige manier samen met alle partijen.. 
  • Reflectieve EBP-professional: Het handelen van de verpleegkundige wordt ondersteund met evidence based practice materiaal. Dit houdt in dat het wetenschappelijk onderbouwd is, naar de kennis van de verpleegkundige en de wensen van de patiënt. 
  • Gezondheidsbevorderaar: de verpleegkundige draagt bij bij het bevorderen van de gezondheid, waarbij er een verschuiving is van zorg en ziekte naar gedrag en gezondheid. Hierbij beweegt de verpleegkundige zich in een maatschappij en zorgsector.
  • Organisator: Als verpleegkundige werkt je ondernemend en zet je je in voor de organisatie waarvoor je werkt. De verpleegkundige past nieuwe informatie- en communicatietechnologie toe als aanvulling op persoonlijk contact. Ze bewaakt de patiëntveiligheid en meldt de fouten en incidenten om zo de kwaliteit te verhogen binnen de instelling.
  • Professionaliteit en kwaliteitsbevorderaar: De verpleegkundige geeft zorg wat passend is binnen de geldende wet en regelgeving. De verpleegkundige screent en meet systematisch de zorg die gegeven wordt en stuurt hierbij indien nodig daarnaast wordt kostenbewust gewerkt.