Wet Bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen

Deze wet wordt ook wel de BOPZ genoemd. 

Voor wie is de BOPZ?

De Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz) geeft zorgverleners de mogelijkheid om patiënten die door een stoornis van hun geestvermogens een gevaar vormen voor zichzelf of anderen, onder dwang op te nemen in een psychiatrisch ziekenhuis, psychogeriatrisch verpleeghuis of instelling voor verstandelijk gehandicapten.

  • gedwongen opnamen en behandelingen in de psychiatrie
  • de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking
  • de psychogeriatrie (ouderenzorg voor mensen met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie)

Wie aanvragen?

Normaal gesproken hoort een cliënt eens te zijn met een opname in een zorginstelling. Als een cliënt dit niet meer zelf kan aangeven, zal iemand anders het besluit moeten nemen. Wanneer dit van toepassing is dan kan er een BOPZ artikel 60-toets gedaan worden door het Centrum Indicatiestelling Zorg(CIZ). De aanvraag kan gedaan worden tegelijk met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (WLZ).  De aanvraag kan gedaan worden door een verpleegkundige,  de partner en/of kinderen van de cliënt.

Indien de aanvraag gedaan is komt er iemand langs van het CIZ om te kijken hoe de situatie is en vertelt wat er precies de bedoeling is en vertelt over de rechten die de cliënt heeft.  Er wordt gekeken of het mogelijk is om een opname of verblijf te voorkomen, wat de reden is dat de cliënt niet buiten een instelling kan wonen en hoe de cliënt over een opname zelf denkt. Al deze resultaten worden beoordeeld door een commissie van deskundigen. Hierbij is ook een arts betrokken.

En dan?

Er zijn 3 uitkomsten aan de hand van het bezoek wat het CIZ heeft gedaan en het onderzoek;

  • De cliënt is voldoende bereid om te worden opgenomen. Opname of verblijf kan zonder toepassing van artikel 60 Wet Bopz.

  • De cliënt verzet zich: hij wil niet opgenomen worden, of niet langer opgenomen blijven. Dit kan de cliënt gewoon zeggen of op een andere manier duidelijk maken. Opname of verblijf kan dan niet via artikel 60 Wet Bopz. Hiervoor kan een gedwongen opname worden gestart.

  • De cliënt toont geen bereidheid, maar ook geen verzet. De cliënt kan niet aangeven of sprake is van bereidheid of verzet. Opname of verblijf is nu mogelijk via artikel 60 Wet Bopz.

De resultaten moeten op papier gezet worden en moet ook schriftelijk gemeld worden welk besluit het CIZ heeft genomen aan de cliënt.

Indien de cliënt wordt opgenomen op een instelling wordt er zo snel mogelijk gestart met een zorgplan. Lees meer...

Op 1 januari 2020 gaat de Wet zorg en dwang (Wzd) in. Samen met de Wet Verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) vervangt de Wzd de huidige Wet BOPZ.