Voorafgaand aan een opname

Er komt een moment dat de cliënt zoveel zorg nodig heeft dat een opname de beste oplossing is. Een opname is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel de cliënt als voor alle familie en/of naasten of mantelzorgers. Los van alle emoties komt er veel kijken bij het regelen van een opname. 

Om de zorg goed in kaart te brengen is er hulp nodig van de familie en/of naasten of mantelzorgers. Door middel van deze personen bij het proces te betrekken en deze ook eigen initiatief toont tijdens het proces kan er beter ingespeeld worden op de zorg die de cliënt nodig heeft.

Hiervoor dienen er een aantal stappen worden te ondernomen door de cliënt, verzorgende(n) familie en/of naasten, ook kan het gedaan worden door de verpleegkundige van de website. Hierover kan contact gezocht worden, zodat ze je kan helpen met de volgende stappen die hieronder besproken zijn. 

1. Allereerst is het van belang om een afspraak te maken met de huisarts, dit is een taak van de cliënt, indien dit niet gedaan kan worden door de cliënt kan deze afspraak gemaakt worden door de verzorgende(n) familie en/of naasten, indien er al contact is met een verpleegkundige wordt er in overleg met de cliënt een afspraak gemaakt. De huisarts doet verschillende testjes om uit te sluiten dat het echt om dementie gaat en niet om andere lichamelijke klachten. De huisarts zal contact opnemen met de geriater waarbij de cliënt ook een gesprek krijgt. 

2.  Ook zorgt de huisarts er voor dat er een doorverwijzing is voor een psycholoog deze zal een aantal testen doen. 

Omdat er lange wachtrijen zijn voor een verpleeghuis en/of psychogeriatrische afdeling  is er een indicatiestelling nodig voor langdurige zorg of te wel een opname, dit staat beschreven binnen de wet langdurige zorg, ook wel genaamd het WLZ. De indicatiestelling wordt gedaan door het CIZ. Zie meer...

3. De aanvraag bij het CIZ kan gedaan worden door de patiënt, familie en/of naasten, indien er onduidelijkheden zijn over hoe de aanvraag gedaan kan worden voor een indicatiestelling en/of hulp nodig heeft bij de aanvraag bij het CIZ kan er contact opgenomen worden met de verpleegkundige via bovenstaande kopje contact.

4. Aanmelding bij het verpleeghuis

Binnen zes weken na de aanvraag bij het CIZ krijg je schriftelijk bericht. Hierin staat beschreven of de cliënt in aanmerking komt voor opname. Is dat het geval, dan geeft het CIZ deze beslissing door aan het zorgkantoor en kan men de cliënt aanmelden bij het verpleeghuis naar keuze. Het verpleeghuis nodigt je dan zo snel mogelijk contact op voor een voorbereidend gesprek. Wanneer er een plek vrij is en de patiënt hier de zorg kan krijgen is de zorginstelling verplicht een zorg-leefplan vast te stellen. 

5. Onvrijwillige opname? Hierbij wordt aanspraak gedaan op artikel 60 van BOPZ. Hiervoor moet men een indicatie geven. Deze indicatie kan gelijk worden gedaan met de indicatie voor het WLZ. De aanvraag kan gedaan worden door een verpleegkundige, de partner of kinderen van een cliënt met dementie. Hierbij wordt er een BOPZ-toetsing gedaan, een medewerker van het CIZ komt op bezoek om deze toetsing af te nemen. lees over de wet BOPZ.

Als verpleegkundige hou je rekening met de normenkader die gesteld zijn door V&VN over een indicatiestelling. 

20140701 Normen Verpleegkundige Indicatiestelling 1
PDF – 578,4 KB 250 downloads

Verpleeghuis of kleinschalig wonen?

Een psychogeriatrisch verpleeghuis biedt langdurige zorg aan mensen met dementie. Hierbij heeft elke afdeling een huiskamer met slaapkamers voor één of meer personen. In de gezamenlijke ruimte verblijft de patiënt overdag en nuttigt ook de maaltijd. 

Er zijn ook kleinschalige woonprojecten, Hierbij krijgen de patiënten professionele zorg in een huiselijke omgeving en hebben een eigen kamer. De woonkamer en keuken zijn voor 6 tot 8 patiënten die gezamenlijk de huishouding voeren, ondersteunend door vast personeel.

Aandachtspunten bij de keuze als familie en/of naasten

  • De ligging en accommodatie: Waar ligt het verpleeghuis? Is het goed te bereiken voor alle betrokken? Welke faciliteiten zijn er in de buurt? 

  • Levensovertuiging: Zijn de religieuze achtergronden en bijpassende omgang tot steun bij de nieuwe omgeving van de patiënt. Bij elk verpleeghuis is er een geestelijke verzorger aanwezig die voor elke gewenste stroming is. 

  • Bejegening: Hoe gaat het personeel om met de bewoners en familie leden? Hierbij kan een gesprek plaats

  • Zorgvisie: Bekijk welke uitgangspunten de organisatie voor de zorg hanteert. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb